Compania aeriana Carpatair revine in forta pe Aeroportul din Bacau cu doua curse spre destinatii din Italia (Roma-Fiumicino, respectiv Milano-Bergamo). „Desantul” Carpatair survine problemelor economice cu care se confrunta compania low-cost Blue Air, al carui patron – Nelu Iordache – este inculpat intr-un dosar de fraudare a fondurilor europene. Blue Air, care prin intermediul Blue Aero SRL preluase in concesionare aeroportul din Bacau, pe o perioada de 35 de ani, se vede duelata pe teren propriu de compania cu „hub”-ul in Timisoara. Introducerea curselor pe relatiile „italiene” (Roma, Milano) confirma intentia Carpatair de a prelua o parte din clientela traditionala a Blue Air, in conditiile in care este de notorietate faptul ca judetul Bacau este principalul „exportator” de „stranieri” din regiune, zeci de mii de bacauani emigrand in orase din Cizma in cautarea unui trai mai bun.
Potrivit portalului esky.ro, prin intermediul caruia se comercializeaza bilete de avion pe internet, costul unui bilet dus pe relatia Bacau – Roma (Fiumicino) este de 137 euro, primul zbor fiind programat luni, 20 mai, de la ora 15.40. Conform datelor disponibile pe acelasi site, clientii pot comanda un bilet dus pe relatia Bacau – Milano (Bergamo) pentru 158 de euro.
In ultimele luni, odata cu „picajul” Blue Air, discutiile privitoare la rezilierea contractului de concesionare a aeroportului Bacau au inceput sa fie tot mai pronuntate. Mai multi alesi din Consiliul Judetean (CJ), institutie ce administreaza aeroportul, au semnalat ca odata cu concesionarea obiectivului catre Blue Air, companii de traditie precum Tarom sau Carpatair au fost inlaturate de pe aeroportul bacauan, acesta fiind monopolizat de compania lui Nelu Iordache. Presedintele CJ Bacau, Dragos Benea, a declarat de curand ca intelegerea cu Blue Air se indreapta spre o previzibila reziliere, in conditiile in care concesionarul nu a realizat obligatiile asumate prin contract. Mai mult, oficiali ai Regiei Aeroportuare au declarat ca Blue Air ar putea fi inlocuita cu o entitate substituenta care sa preia si sa duca mai departe contractul de concesionare al aeroportului Bacau, cu obiective ceva mai restranse decat cele prevazute initial in intelegerea CJ – Blue Air.
In aceste conditii, este foarte probabil sa asistam la o reprofilare a Carpatair spre piata low-cost, una cu un potential inca semnificativ,
mai ales in regiunea Moldovei. Carpatair este cel mai mare operator aerian regional din sud-estul Europei, avand baza de operatiuni pe aeroportul din Timisoara. Compania a fost fondata de omul de afaceri Nicolae Petrov (foto), care a mai pus bazele companiei Moldavian Airlines. Carpatair este detinuta, in proportie de 51 la suta, de investitori romani, avand o flota de 13 aeronave jumatate dintre acestea fiind marca SAAB 2000. La nivelul lui 2010, Carpatair inregistra o cifra de afaceri de peste 70 milioane euro.
Aeroportul din Bacau este principalul obiectiv aeroportuar din regiunea Moldovei, cu un trafic de aproximativ 400.000 de pasageri (2012). Aeroportul a cunoscut o crestere semnificativa a traficului de pasageri in ultimii ani, odata cu transformarea acestuia in baza de operatiunia Blue Air. Operatorul low-cost a speculat faptul ca din regiunea Moldovei au plecat spre Italia si Spania sute de mii de romani, introducand curse numeroase spre diverse locatii din cele doua tari UE. Profiturile realizate nu s-au mai regasit in planurile de investitii vizand modernizarea aeroportului din Bacau, convenite la data semnarii contractului de concesionare cu CJ Bacau.
am dori sa stim cei care am cumparat bilete la blue air din ianuarie pentru august ce facem .putem merge cu alta copanie sau cum putem avea bani inapoi
blueair nu da banii inapoi!!!
Ar fi foarte bine sa puneti o cursa low cost pe Firenze-Bacau.Ar fi f. multa lume interesata pe aceasta ruta.