Spitalul Judetean Bacau a solicitat amanarea termenului de judecata in dosarul malpraxisului de 1 milion euro

0

Institutia medicala a depus o cerere de amanare la Tribunalul Bacau, in dosarul privind revizuirea solutiei pronuntata de Curtea Suprema, prin care Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) fusese obligat la plata a 1 milion euro, cu titlul de despagubiri, catre o persoana infectata cu virusul HIV in interiorul unitatii spitalicesti, la inceputul anilor ’90. 

Litigiul in care SJU Bacau spera sa intoarca, printr-o cale extraordinara de atac, solutia data de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) are termen vineri, 10 ianuarie. In prealabil, institutia medicala bacauana a inaintat Tribunalului Bacau o cerere de amanare a judecatii (depusa pe 8 si redepusa, se pare, pe 9 ianuarie). Problema spinoasa a despagubirilor de 1 milion de euro fixate de Curtea Suprema a iesit la iveala la ultima sedinta a Consiliului Judetean (CJ) Bacau din 2013 (20 decembrie), cand managerul SJU – Dan Stoica – a cerut alesilor bani pentru angajarea de avocati. Stoica admitea, la acel moment, ca sansele SJU de a „scapa” de povara platii pagubelor sunt infime, dar ca spitalul spera macar la diminuarea lor.

Intr-un amplu articol publicat de Bacau.NET, am prezentat in exclusivitate culisele eforturilor SJU de a compromite „partea vatamata”, conducerea spitalului sugerand ca persoana infectata (la acea data minora) „nu reprezinta manifestari grave ale unor simptome legate de imbolnavirea cu SIDA, ci este doar o simpla purtatoare a a virusului HIV in forma latenta si de asemeni prezinta un sistem imunitar eficient”. Pentru a motiva caracterul extraordinar al procesului, SJU a invocat descoperiri de data recenta in arhiva institutiei, desi litigiul cu victima infectata cu virusul HIV-SIDA se desfasura de 10 ani.

Pretinsele descoperiri au avut loc la mijlocul lui octombrie 2013, cand SJU a transferat aproape 3000 de cutii cu documente societatii A&B Activ Distribution SRL din Bucuresti, insarcinata prin contract sa asigure depozitarea documentelor ce constituie arhiva unitatii medicale. Transferul a fost facut in conditiile derularii unor lucrari de reabilitare si consolidare a subsolului SJU, unde era depozitata arhiva institutiei.

In noiembrie 2010, Tribunalul Bacau decidea ca Spitalul Judetean e bun de plata. Instanta fixa, cu acel prilej, valoarea pagubelor la 1 milion de euro, apreciind ca din documentele aflate la dosar reiesea, incontestabil, ca Rebeca T. G. a contractat virusul HIV in cadrul unei sectii a SJU Bacau. Dupa un an, in noiembrie 2011, Curtea de Apel „desfiinta” solutia Tribunalului, micsorand valoarea pagubelor la doar 100.000 euro. Speta a luat drumul ICCJ, magistratii Curtii Supreme reconfirmand – in iunie 2013 – solutia pronuntata de instanta de fond (Tribunalul Bacau), in 2010 (citeste mai multe AICI).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.