Statutul parlamentarilor este neconstituţional, din nou

0

MOTIUNEA DE CENZURA - PALATUL PARLAMENTULUIJudecătorii de la Curtea Constituţională a României (CCR) au decis, miercuri, că Statutul parlamentarilor este neconstituţional. Este a doua oară când CCR întoarce legea în Parlament. Pe 20 martie, plenul reunit al celor două Camere a adoptat cu majoritate covârşitoare, Statutul deputaţilor şi senatorilor, în forma stabilită de Comisiile juridice şi de statut, legea fiind reexaminată ca urmare a deciziei din 27 februarie a Curţii Constituţionale. După ce ultima formă a Statutului deputaţilor şi senatorilor a fost adoptată, pe 20 martie, de plenul comun al Parlamentului, PDL a depus la Curtea Constituţională o nouă sesizare prin care a solicitat controlul de constituţionalitate asupra actului normativ.

PDL susţine, în ultima sesizare, că unele dintre prevederile cuprinse în ultima formă a Statutului parlamentarilor, reexaminată de Parlament ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale care a admis primele obiecţii de neconstituţionalitate, sunt încă neconstituţionale. Potrivit sesizării PDL, prin punerea de acord a Statutului parlamentarilor cu obiecţiile de neconstituţionalitate ridicate de Curte după prima sesizare, Parlamentul a menţinut soluţia sancţionării disciplinare pentru parlamentarii aflat în conflict de interese, reducând doar pedeapsa de la şase luni la o lună.

„Reducerea perioadei de sancţionare la o lună nu face ca textul astfel adoptat să fie constituţional, pentru că împiedicarea neconstituţională a exercitării mandatului există indiferent dacă această perioadă este de şase luni sau de o lună”, se menţionează în noua sesizare depusă de PDL. Mai mult, PDL menţionează în cadrul sesizării faptul că Parlamentul nu a pus de acord textul Statutului cu decizia Curţii Constituţionale, încălcând astfel prevederi exprese ale Constituţiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.